Boken om mordet
Historien om Rinkebymordet

Sagt om boken Tre bröder”Tre bröder är en rasande stridsskrift…
… om två svenskar med kurdisk bakgrund som dömts till tio år respektive livstids fängelse för ett mord de med all sannolikhet inte kan ha begått. Det handlar alltså om ett nästan ofattbart övergrepp från samhällets sida. /…/ Bröderna Yildiz har tvärtemot svensk grundlag tvingats bevisa att de inte utförde mordet.”
(Dan Josefsson i Ordfront Magasin, nr 4 2005.)

Läs ett längre utdrag av Dan Josefssons recension här

"Det här är en rättsskandal...
... anser många experter inom rättsväsendet. Jag har nära vänner som känner bröderna Özkan och Önder och de har berättat att de aldrig skulle begå ett sådant fruktansvärt brott. /.../ Trots att det nu finns nya uppgifter och ett 20-tal vittnen som bekräftar att Özkan och Önder inte befann sig i Rinkeby, utan var i Gävle, vägrar Högsta domstolen att ge bröderna en ny chans. /.../ Boken "Tre bröder" av Christian Holmén och Dick Sundevall som har granskat fallet med bröderna Yildiz ger en inblick i hur invandrare behandlas i rättsväsendet."
(Emine Onatli, kolumnist i Aftonbladet 2005-08-28)


"Tre bröder är den sanna historien...
... om vad som egentligen hände strax före midnatt den 26 februari 2002 när den 19-årige Radu Acsinia sköts till döds i Rinkeby. Där polisen inte har orkat göra klart har journalisterna Christian Holmén och Dick Sundevall tagit vid. Resultatet är en bok i bästa kvällstidningsstil där man får följa jakten på sanningen. /.../ Tre bröder är ett behjärtansvärt och angeläget initiativ där kriminaljournalistik är som bäst."
(Resumé 2005-05-12)


"Mödosam sanningsjakt
Journalisterna Dick Sundevall och Christian Holmén har grävt djupare än djupt i mordet på den 19-årige Radu Acsinia i Rinkeby. I boken Tre bröder radar de upp argument och bevis för att två av tre dömda kurdiska bröder är oskyldiga. Men boken är också en kolsvart beskrivning av det svenska rättsväsendet."
(Göteborgs-Posten 2005-03-29)


"När det gäller Orhans två äldre bröder...
... Önder och Özkan, som sitter i fängelse på tio år respektive livstid för mordet, drar Sundevall och Holmén däremot slutsatsen att de är oskyldigt dömda. I boken redovisar de sina omfattande utredningar av fallet. Det lutar såvitt jag kan bedöma åt att de har rätt, men det ska sägas att fallet är enormt snårigt /.../ Ett älskat rötägg till lillebror begår ett mord, och människorna runt honom vet mycket väl att de som invandrare från Malmvägen i Sollentuna inte kan vänta sig mycket till rättvisa. Alltså försöker de desperat minimera skadan, men snubblar rejält."
(Helsingborgs Dagblad 2005-04-08)


"Välgjort om rättsrötan
Journalisterna Christian Holmén och Dick Sundevall /.../ har granskat polisutredningen så noggrant, envist och intelligent att läsaren inte har något annat val än att tro dem. /.../ Ju längre Christian Holmén och Dick Sundevall tränger in i fallet, desto tydligare verkar det att de många vittnen som såg Özkan och Önder i Gävle under mordnatten går att lita på. Det tyckte inte rätten. Den avfärdade vittne efter vittne, trots att de inte hade någon anledning att ljuga för Önder och Özkans skull. Däremot var de invandrare nästan allihop."
(Borås Tidning 2005-04-20)


Rättvisa ­för vem?
/.../ I boken Tre bröder gör Christian Holmén tillsammans med den erfarne rättsreportern Dick Sundevall det som polisen inte gjorde. De inte bara går igenom hela förundersökningen inklusive den så kallade slasken (allt som inte användes vid åtalet utan arkiverades) en gång till, rad för rad. De anställer själva undersökningar och förhör. Det de får fram är chockerande för svenskt rättsväsende. /.../ Det är ett lysande stycke undersökande journalistik Christian Holmén och Dick Sundevall har åstadkommit."
(Yrsa Stenius, kolumnist i Aftonbladet 2005-03-17)


”Det är en mycket övertygande framläggning...
... och samtidigt en välskriven skildring av såväl ett antal människoöden som en strukturell rasism inom rättsväsendet. Att bortse från dess slutsatser borde vara svårt.”
(Martin Jönsson i Journalisten, mars 2005)

"Med romanens spänning och journalistikens enkla språk...
... har författarna skrivit en utomordentlig dramadokumentär som tar oss med till brottslighetens värld i Rinkeby. De tar oss också med till ett fördomsfullt rättsväsende, där det inte gör något om en invandrare extra får skaka galler.”
(Nerikes Allehanda, 2005)


”De har granskat polisutredningen så noggrant...
... envist och intelligent att läsaren av boken 'Tre bröder' inte har något annat val än att tro dem.”
(Södermanlands Nyheter, 2005)

”Det är en berättelse om utanförskapets vanmakt...
... i segregerade områden. Där gängmentaliteten växer sig stark när samhället drar sig undan. och polisen ses mer som ett hot än en räddning /.../ Holmén och Sundevall är förbannade och sätter ner foten.”
(Kommunalarbetaren, 2005)

”Rättsskandal och justitiemord...
... är uttryck som bör brukas med måtta. Men om Özkan och Önder – när nu nya fakta presenterats, Aras lögn avslöjats och femton nya vittnen tillkommit – inte beviljas prövning i HD är det befogat att använda dem.”
(Sundsvalls Tidning, 2005)

En pysande punktering av svenskt rättsväsende
"Med pitbullterrierenergi har författarna tuggat sig genom högar av papper. Hopplöst motstridiga uppgifter från såväl rättsväsende som anklagade, vittnen och anhöriga har fogats, särats och rannsakats. Det blir en pysande punktering av svenskt rättsväsende.”
(Situation Stockholm, 2005)

Det sitter två oskyldigt dömda i fängelse
”Jag tror att slutsatsen är riktig. Det sitter två oskyldigt dömda i fängelse. De var inte inblandade i mordet.”
(Östran, 2005)

”Läsvärd, tankeväckande och skrämmande.”
(Länstidningen i Södertälje, 2005)

”Välskrivet och spännande...
... avslöjande av rasism i rättsväsendet.”
(Byggnadsarbetaren, 2005)

En rättsskandal i klass med Joy Rahman
"Sverige har fått en ny rättsskandal i klass med fallet Joy Rahman. Den som tror något annat efter att ha läst Christian Holméns och Dick Sundevalls alldeles färska bok Tre bröder måste vara döv och blind"
(Föreningen Grävande journalisters tidning Scoop, 2005)

”Tråd för tråd...
... repar Christian Holmén upp polisutredningen /.../ blottlägger slentrianmässig rasism inom polisen, ofullständiga utredningar och rent slarv. Allt skrivet på pregnant kvällstidningsprosa när den är som bäst.”
(Ålandstidningen, 2005)

”En spark i magen på det svenska rättsamhället”
(Kommunals medlemstidning MT, 2005)

[email protected]