Ett justitiemord?

Det ringdes samtal från Özkans mobiltelefon till hans flickväns Therese Lundströms mobiltelefon under mordnatten. Samtalen ringdes bevisligen från Stockholm och inte från Gävle. Cecilia Lundström, syster till Özkans flickvän, vittnade under ed i hovrätten om att det var hon som talade i sin systers mobiltelefon under mordnatten. Cecilia sade att hon och Orhan nyligen hade inlett ett förhållande, och att det var Orhan som ringde samtalen. Orhan intygade uppgifterna.

Ur boken Tre bröder: ”Efter domen i tingsrätten kom Özkans och Önders pappa Fuat Yildiz hem till Therese och Cecilia och deras mamma i Rånäs. De säger att han ville att de skulle titta på listan över telefonsamtalen. Fuat sa att Özkan var säker på att han inte ringt till Therese den natten. Özkan höll envist fast vid att han inte pratade med Therese förrän dagen efter, den 27:e, när han var på väg tillbaka till Rånäs. Özkan sa att han åkt via Sollentuna och fått tillbaka sin mobiltelefon som Orhan lånat. Den hade varit satt på laddning hemma i brödernas farmors lägenhet på Malmvägen.

Thereses syster Cecilia säger att hon direkt kände igen samtalen i polisens listor när Fuat visade dem.

– Jag sa direkt att: ’Dom där var ju till mig. Det var ju mina samtal’. Det var dom där konstiga samtalen som Orhan ringde, när han tjatade om mötet på socialen.”

Läs ett längre utdrag ur boken Tre bröder här.

Cecilias vittnesmål avvisas av hovrätten, med motiveringen att hon ”synes haft en strävan att försöka ge Özkan Yildiz och Önder Yildiz falskt alibi”.

Oya Emen, dåvarande flickvän till Özkan och Önder Yildiz farbror Bedhiran, hävdade från första förhören att Özkan och Önder övernattade i Bedhirans lägenhet i Gävle under mordnatten. Detta upprepade de även i senare förhör samt i tingsrätten och hovrätten.

Ur boken Tre bröder: ”… de sista dagarna i augusti 2004, ringer jag henne igen under arbetet med den här boken. Oya Emen är fortfarande upprörd.

– Det var hemskt att vittna. Men ännu värre var att dom trodde att jag ljög. Ingen har någonsin förr sagt till mig att jag ljuger, säger Oya Emen."

Läs om Oya Emens vittnesmål här.

Oya Emens vittnesmål avvisas av hovrätten med motiveringen att hon ”synes haft en strävan att försöka ge Özkan Yildiz och Önder Yildiz falskt alibi”.

Firat Tunc, en affärsbekant till Bedhiran, sade i förhör samt vittnade i domstolarna om att han åkte med Özkan och Önder i bil från Stockholm till Gävle, den 26 februari. Enligt Tunc kom de fram till Gävle så sent på kvällen att Özkan och Önder omöjligt kan ha befunnit sig i Stockholm vid tidpunkten för mordet.

Ur boken Tre bröder: ”– Jag vet vad jag varit med om. Özkan och Önder var med i bilen till Gävle. Jag sa sanningen i rättegången och jag säger sanningen nu. Det är inte klokt att två oskyldiga killar ska dömas så här, säger Firat Tunc när jag talar med honom."

Läs om Firat Tuncs vittnesmål här.

Firat Tuncs vittnesmål avvisas av hovrätten med motiveringen att han "synes haft en strävan att försöka ge Özkan Yildiz och Önder Yildiz falskt alibi".

Selahatin Coscun kände Özkan, Ayhan och Orhan Yildiz. Han vittnade i hovrätten om att han såg Orhan Yildiz komma springande från tunnelbanan mot Skårbygränd, viftade med en pistol. I polisförhör sade Selahatin att Orhan varnade honom för att tjalla: ”Säg inget, du vet vad som händer då.” Och: ”Du har inte sett någonting, du vet ingenting. Inget snack, annars vet du vad som kommer att hända.” (Som framgår ovan försökte han skydda Ayhan, genom att säga att de två stod vid vändplanen och pratade när skotten föll.)

Selahatin vittnade också om att han en stund senare fick ett samtal till sin mobil från Özkan Yildiz mobil och att det var Orhan Yildiz som ringde för att återigen varna honom för att ”tjalla”.

Ur boken Tre bröder (där Selahatin kallas ”Ismet”): ”Att Ismet verkligen fick samtal från Özkans mobil bekräftas av samtalslistorna i förundersökningen. Polis och åklagare brydde sig dock inte om att ta fram en spårning av var Ismets mobiltelefon befunnit sig under kvällen, en sådan hade kunnat styrka Ismets uppgifter om att han verkligen var på plats vid Rinkeby torg. ”

Läs mer om Selahatin Coscuns vittnesmål här.

Selahatin Coscuns vittnesmål avvisas av hovrätten med motiveringen att han ”synes haft en strävan att försöka ge Özkan Yildiz och Önder Yildiz falskt alibi”.


Tillbaka till hovrättens domskäl


[email protected]